Saker vi borde satsa mer på

Det finns mycket som svenska regeringen borde satsa mer på. Egentligen vore det nästan lättare att säga vad vi inte ska satsa på. Men för att lyckas måste vi förändra hela vårt samhälle och hur vi ser på tillvaron.

Vad ska vi göra?

Jag tycker vi bör titta närmare på möjligheten till medborgarlön. Hur denna ska utformas finns det andra som kan svara på. Det finns ekonomer som visat att det är fullt möjligt att erbjuda medborgarlön och samtidigt avveckla alla bidrag som finns idag. Det skulle innebära att människor kan arbeta så mycket de vill och med det som de vill istället för att tvingas till arbeten där de vantrivs och slutligen blir sjukskrivna. Det skulle också sätta press på företagen att erbjuda så goda löner och arbetsförhållanden att människorna faktiskt vill arbeta där.

Vi ska också titta närmare på hur vi kan få till mer inhemsk produktion av både mat och andra varor. Det är inte rimligt att skicka varor kors och tvärs över jorden. Det är inte heller rimligt att köpa varor tillverkade av människor som utnyttjats av giriga företag i låglöneländer. En solidarisk handling vore alltså att tillverka mer själva till ett vettigt pris. Detta skulle också innebära mindre miljöbelastning i form av kortare transporter.

Ändrad konsumtion

Oavsett hur mycket företagen ylar så måste de inse att ständig tillväxt är ouppnåelig. Vi måste se över vår konsumtion för att rädda världen för framtiden. Mer borde ägas gemensamt och kommun och stat behöver förmodligen styra upp detta. Biblioteken måste byggas ut och nerlagda biblioteksfilialer behöver återuppbyggas. Det kunde även vara möjligt att ha liknande system för exempelvis sportutrustning till barn genom gemensamma bytardagar eller ett samhällsägt system för inlösen och byte av utrustning. Detta går förstås att överföra till mycket annat som allt ifrån spel och filmer till cyklar, finkläder, vissa typer av finare skor och väskor och kanske till och med bilar.