Jämnställdhet för alla

Jämnställdhet är otroligt viktigt, inte bara för samhället utan även för vårt välmående. Det finns studier som visar att när fattiga människor fick 500 kronor extra en månad så mådde de mycket bättre. Med andra ord mår människor bra om de inte bara har tillräckligt för att överleva utan också kan känna att de kan unna sig någonting extra hur lite det än må vara. Och innan någon välbetald nu hinner protestera…Det finns faktiskt bevis för att pengar bara gör dig lycklig till en viss gräns. Sedan kvittar det. Så de där extra pengarna som du tjänar varje månad spelar egentligen ingen roll och du dör inte av att betala några kronor extra i skatt så att en annan människa kan få det lite bättre. I slutändan kommer vi alla tjäna på det eftersom det innebär färre sjukskrivna och färre som behöver psykisk hjälp av sjukvården.

Jämnställdhet och sjukskrivningar

Det är förstås inte bara mellan fattig och rik som vi behöver jämna ut skillnaderna utan även mellan könen. Trots att man redan arbetat hårt med föräldraledighet och använt sig av så kallad nudgeing för att få män att ägna sig mer åt hushållsarbete så vet vi, via studier, att kvinnor spenderar mer tid åt hushållsarbete än vad män gör. Ett sorgligt faktum är att männens puls går ner när de kommer hem medan kvinnornas puls stiger. Med andra ord, kvinnorna mår bättre innan de kommer hem och det är förmodligen också en anledning till att fler kvinnor än män är sjukskrivna för utbrändhet.

Att rå på denna form av ojämnlikhet är svårt eftersom staten inte kan peta i hur människor väljer att leva, hur gärna man än skulle vilja. Men med tydliga kampanjer och krav på delad föräldraförsäkring så att pappor också får ta lika stort ansvar för barnen så kommer förmodligen viljan att dela på hushållsarbetet att öka.