Det är alldeles för långt kvar…

Förra valet var en katastrof på många sätt även om vänsterpartiet tog ett rejält kliv framåt till skillnad från hur det varit under de senaste åren. Den största fördelen var nog att vi för en gångs skull fick se hur barnsliga och kompromissovilliga de etablerade partierna egentligen är. Detta påminns vi om hela tiden när vi läser i tidningarna om de tjuv och rackarspel som pågår bakom stängda dörrar.

Det är hot om misstroendeomröstningar, blockerande av budgetar och ett ständigt tjafs om beslut. Vad politikerna inte tycks förstå är hur mycket det här spär på politikerföraktet och hur många som kommer välja tveksamma högerpartier (jag kommer inte nämna dem vid namn) istället för att rösta med hjärtat och samvetet. Populisterna lovar runt och håller tunt. Det är bara synd att många inte kan se det.

Nästa val

Vänsterpartiet, som är ett av de vettigare inomparlamentariska alternativen, gick starkt framåt i förra valet. Undersökningar har också visat att man går starkt fram i mellantiden. Förmodligen för att man är ett av få regeringspartier som faktiskt lyckats hålla huvudet kallt och håller fast vid sin linje. Förhoppningsvis kommer detta bana väg för liknande partier med samma typ av övertygelse.

Svenska folket har börjat tröttna på kapitalister och privata företag som dränerar varenda skattekrona de kan komma över och sedan överför alla vinster till utlandet. Samtidigt erbjuder de en direkt undermålig service till oss medborgare. Varför ska mina skattepengar gå till en vd:s konto i något skatteparadis när jag kunde ha haft användning för dem här?

Nej, jag hoppas på stark framgång för vänstern. Och då framförallt för de partier som faktiskt är vänster. Som det ser ut idag kommer det förmodligen att ske. EU-valet var visserligen en liten tillbakagång men trots det gick det ändå hyfsat. Kanske kan vi hoppas på en mänskligare och rättvisare värld efter valet 2022.